piątek, 1 listopada 2013

Pizza na cieńkim cieście

Lubię wiedzieć co jem, dlatego robię pizzę sama, od początku do końca. Moja pizza ma cieniutkie ciasto, aromatyczny sos. Jest pycha!
 
 
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2\3 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
 
Do wody dać drożdże, cukier i dokładnie wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce na parę minut, tzn. dopóki na powierzchni powstanie pianka.
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać drożdże i olej. Ciasto wyrabiać 10 minut. Jeśli jest zbyt klejące dodać mąki, jeśli suche - letniej wody. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po upływie godziny ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 10 minut.
 
 
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół do pizzy
 
Pomidory zmiksować blenderem. Wlać do garnka, dodać sól i cukier i gotować ok. 15 minut na dość dużym ogniu. Sos powinien być gęsty i nie podchodzić wodą. Wyłączyć. Dodać zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Sos gotowy!
 
   
 
Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, ser i dodatki (u mnie salami, cieniutko pocięte pieczarki i mozzarella). Posypać oregano i włożyć do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika. Piec 12 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz