czwartek, 14 listopada 2013

Cieniutkie naleśniki z serem i sosem owocowym

Cieniutkie naleśniki z zimnym białym serem przyprawionym cynamonem i polane gorącym sosem owocowym.... Pyyyyycha! :)


Składniki na naleśniki: (14-15 sztuk - mała patelnia średnica 16 cm)
125 g mąki
1 jajko
315 ml mleka
szczypta soli
ok. 30 g masła lub margaryny do pieczenia

Jajko rozmieszać, dodać mleko. Powoli dodawać mleko z solą, tak, żeby nie powstały grudki. Przykryć i pozostawić na 30 minut, by ciasto "odpoczęło".
Ciasto przemieszać. Jeśli jest za gęste dodać 2-3 łyżeczki mleka.
Patelnie rozgrzać. Dać odrobinę masła lub margaryny, poczekać, żeby tłuszcz się rozpuścił. Następnie nalać odrobinę ciasta i poruszać patelnią tak, żeby ciasto równomiernie się rozłożyło. Jeśli wlaliśmy za dużo ciasta na patelnię to odlać je z powrotem. Piec ok. 20 sekund (brzeg będzie złocisty i pofalowany)  i przewrócić na drugą stronę i zezłocić. Następnie położyć na talerz. Z resztą ciasta postępować tak samo.
Rada: Jeśli naleśniki się sklejają, gdy kładziemy jeden na drugi, należy pomiędzy włożyć papier śniadaniowy.

Składniki na ser:
2 kubeczki serka wiejskiego lub innego twarogu
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu

Składniki wymieszać. Jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinkę śmietany. Nałożyć 1-2 łyżki na naleśniki i zrolować.

Składniki na sos:
300 g owoców np. truskawek, malin, owoców leśnych itp. (mogą być mrożone)
4 łyżeczki cukru

Składniki włożyć do garnka, owoce lekko ugnieść łyżką, żeby puściły sok. Zagotować. Jeśli sos jest za wodnisty dalej gotować, aż sos się zredukuje do odpowiedniej konsystencji. Polać naleśniki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz