niedziela, 10 listopada 2013

Zupa porowo-serowa

To przepis mojego męża. Kiedy pierwszy raz robiliśmy tą zupę, pomyślałam "co to za bibry z mamrami". Ale o dziwo smakowało!


Składniki:
750 ml wody
1 rosołek wołowy
100 g serka białego kremowego (np. Philadelphia albo Almette)
200 g serka topionego ziołowego
2 pory
500 g mięsa mielonego
śmietana kwaśna
mąka do zagęszczenia
sól

Wodę zagotować dodać rosołek. Z mięsa mielonego formować kuleczki o średnicy 1 cm i wrzucać do zupy. Porę umyć, pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Gdy kulki mięsne są ugotowane dodać sery i gotować 10 minut mieszając. Następnie dodać kwaśnej śmietanki i soli do smaku. Jeśli zupa jest za wodnista dodać mąki, czyli odrobinę zimnej wody i łyżkę mąki wymieszać tak, żeby nie było grudek i wlać do zupy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz