środa, 6 listopada 2013

Babka marmurkowa na oleju

Prosta, smaczna i zawsze się udaje. Nie potrzeba specjalnych składników, więc można ją zrobić zawsze dla niezapowiedzianych gości.

 
Składniki:
5 jajek
190 g mąki
220 g cukru
2\3 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać po jednym żółtku, dalej ubijać. Dodać powoli olej, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 2 części.
Białą wylać na tortownice (26 cm) z kominem. Tortownicę wcześniej nasmarować tłuszczem (np. masłem) i posypać bułką tartą.
Do drugiej części dodać przesiane przez sitko kakao i wymieszać. Wylać na białe ciasto.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-50 minut.

Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz