poniedziałek, 18 listopada 2013

Bezy - przepis podstawowy

Bezy robię zwykle, gdy zostają mi białka, np. gdy robię lody. Dziś inny przepis na bezy. Zważywszy na koszty energii lepszy od tego pierwszego. :) W smaku jednak są tak samo słodziutkie i chrupiące.


Składniki:
2 białka
125 cukru drobnego

Białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie rozpuści. TO WAŻNE! Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta.

Masę przy pomocy rękawa cukierniczego nakładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez 25 - 30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.

Rada: Włożone do szczelnego pojemnika pozostają chrupiące przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz