Dziś próba nowych foremek przed przedświątecznym pieczeniem. Wybrałam ciasto z tarty. Ciasteczka są bardzo kruchutkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Nie są bardzo słodkie, dlatego idealnie nadają się do dekorowania czekoladą.
Składniki na ciasto:
180 g mąki
100 g masła (lub margaryny)
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki (lub ciasto przygotować dzień wcześniej).
Ciasto rozwałkować na grubość 3mm, lekko podsypując mąką. Wykrajać foremkami i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku. Wystudzić. I dekorować :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz