piątek, 8 listopada 2013

Maślano-waniliowe cupcakes

O wyborze zdecydowała moja córka. Przepis pochodzi z książki "Cupcakes".



Ciasto (na 12 sztuk):
175 g masła roztopionego
125 g cukru
1 laska wanilii
2 jajka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka

Roztopione, ale chłodne masło ubijać z cukrem przy pomocy miksera  przez 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na końcu dodać mleko i wszystko dobrze wymieszać.
Do foremki muffinkowej powkładać papierowe foremki do muffinek i napełnić je masą. Piec 25 minut w 180 stopniach. (Wcześniej nagrzać piekarnik.)
Upieczone cupcakes wystudzić.

Lukier:
8 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek ciepłej wody

Składniki wymieszać. Jeśli lukier jest za wodnisty dodać cukru pudru, jeśli za suchy dodać ciepłej wody.
Lukrem posmarować brzegi cupcakesów i obtoczyć w perełkach cukrowych.


Krem:
350 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
150 g masła

Budyń ugotować używając mniej mleka (350 ml) i przestudzić.
Miękkie masło zmiksować 3 minuty. Następnie dodawać po łyżce budyniu i dalej miksować, aż otrzymamy kremową masę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nałożyć na cupcakesy. Posypać perełkami cukrowymi, a na górę włożyć po jednym smarties.
Smacznego!

RADA: Jeśli krem będzie za rzadki,  włożyć na parę minut do lodówki, żeby masło się ściągnęło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz