wtorek, 26 listopada 2013

Grissini z serem

Dziś robię grissini do sałatki, ale tym razem dodałam sera. To będzie wariacja przepisu grissini.


Składniki: (24 sztuki)
1 paczka suchych drożdży (7 g)
315 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 łyżeczka soli
60 ml oliwy z oliwek
90 g drobno startego parmezanu
3 łyżki drobno startego parmezanu do posypania

Drożdże, cukier wymieszać z wodą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut czyli do czasu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Mąkę i sól wsypać do miski. Wlać mieszankę drożdżową i oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest za suche dodać troszkę wody. Ciasto uformować w kulę i wyrabiać na posypanej lekko mąką stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie dodawać po troszku parmezan (żeby ser rozłożył się równomiernie w cieście) i dalej ugniatać. Tak wyrobione ciasto włożyć do miski lekko posypanej mąką, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko ugnieść i podzielić na 24 równe części. Każdą część rolować na paluch o długości ok. 30 cm i średnicy 0,5 cm. Ułożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i posmarować leciutko wodą i posypać parmezanem. Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku przez 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz