Waniliowe ślimaki
Składniki: (ok. 40 szt.)
2 białka125 cukru drobnego
1 łyżka budyniu waniliowego
Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za
pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować
dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i
znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna
być błyszcząca i gęsta. Dodać łyżkę budyniu i krótko zmiksować.
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (ok.
1 cm) i wyciskać małe spiralki na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić
do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 20-25
minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.
Kawowe buziaki
Składniki: (ok. 30 szt.)
2 białka
125 cukru drobnego
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
125 cukru drobnego
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za
pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować
dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i
znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna
być błyszcząca i gęsta. Dodać kawę i krótko zmiksować.
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie zakręconej gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożona papierem do
pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej
suszyć) przez ok. 25-30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do
wystygnięcia.
Czekoladowe paluchy
Składniki: (ok. 30 szt.)
2 białka
125 cukru drobnego
1 łyżka przesianego przez sitko kakao
125 cukru drobnego
1 łyżka przesianego przez sitko kakao
Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za
pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować
dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i
znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna
być błyszcząca i gęsta. Dodać kakao i
krótko zmiksować.
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z płaską końcówką i wyciskać 8 cm odcinki na blachę wyłożona
papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a
raczej suszyć) przez ok. 25-30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do
wystygnięcia.
Bezy orzechowe
Składniki: (ok. 30 szt.)
2
białka
125 cukru drobnego
2 łyżki drobniutko zmielonych orzechów laskowych
125 cukru drobnego
2 łyżki drobniutko zmielonych orzechów laskowych
Postępować
jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za pomocą miksera na sztywną
pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie
rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się
rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta.
Dodać orzechy. NIE UBIJAĆ MIKSEREM, bo piana opadnie! Delikatnie wymieszać
łyżką.
Masę
włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na
blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni
piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 25 - 30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy
zostawić w środku do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz