wtorek, 19 listopada 2013

Wariacje bezowe z przepisu podstawowego

A może coś dodać do tych bez, żeby je urozmaicić? Czemu nie! Oto kilka propozycji:


Waniliowe ślimaki

Składniki: (ok. 40 szt.)
2 białka
125 cukru drobnego
1 łyżka budyniu waniliowego


Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta. Dodać łyżkę budyniu i krótko zmiksować.

Masę włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (ok. 1 cm) i wyciskać małe spiralki na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 20-25 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.
 
Kawowe buziaki
Składniki: (ok. 30 szt.)
2 białka
125 cukru drobnego
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej)
Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta. Dodać kawę i krótko zmiksować.
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z  końcówką w kształcie zakręconej gwiazdki  i wyciskać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 25-30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.
 
Czekoladowe paluchy
Składniki: (ok. 30 szt.)
2 białka
125 cukru drobnego
1 łyżka przesianego przez sitko kakao
Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta. Dodać kakao i krótko zmiksować.
 
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z płaską końcówką  i wyciskać 8 cm odcinki na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 25-30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.
 
Bezy orzechowe
Składniki: (ok. 30 szt.)
2 białka
125 cukru drobnego
2 łyżki drobniutko zmielonych orzechów laskowych
Postępować jak w przepisie podstawowym czyli białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta. Dodać orzechy. NIE UBIJAĆ MIKSEREM, bo piana opadnie! Delikatnie wymieszać łyżką.
 
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 25 - 30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz