niedziela, 17 listopada 2013

Gołąbki inaczej


Miałam małą kapustkę. Niestety za małą, żeby zrobić prawdziwe gołąbki, więc wymyśliłam coś takiego.
 

Składniki:
500 g mięsa mielonego
250 g kapusty białej lub włoskiej
125 g ryżu
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 cebula
2 szklanki bulionu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól, pieprz, ewentualnie tymianek

Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kapustę, cebulę, mięso, ryż (surowy), jajko wymieszać, dodać musztardę oraz sól i pieprz do smaku.
Z masy mięsnej formować kotleciki. Patelnię rozgrzać, wlać troszkę oleju i zrumienić kotleciki ze wszystkich stron.
Kotleciki włożyć do naczynia żaroodpornego. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym i wlać do naczynia z kotlecikami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i dusić przez 30-40 minut.
Powstały z duszenia sos odlać do garnka. Mąki rozmieszać w zimnej wodzie (1/5 szklanki) i wlać do sosu i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem (jak ktoś lubi).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz