niedziela, 1 grudnia 2013

Lody waniliowe 2

Za oknem zimno, a u nas lody. Świeżutkie, żółciutkie, pycha...


Składniki: (na ok. 700 ml)

250 ml mleka
250 ml śmietany
1 laska wanilii
6 żółtek
125 drobnego cukru  

Mleko, śmietanę i laskę wanilii włożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika i odstawić na 10 minut.
Żółtka z cukrem ubić 2-3 minuty na gęstą, jasną masę. Dodać ciepłe mleko ze śmietaną, a z wanilii nasionka. Całość wlać do czystego garnka i 5-10 minut podgrzewać na małym ogniu, żeby masa zgęstniała. NIE GOTOWAĆ! Ostudzić do temperatury pokojowej.

Dalej można postępować na 2 sposoby:

1. Dla tych co mają maszynę do lodów.
Wlewamy do maszyny i dalej postępujemy wg wskazówek producenta.

2. Dla "bez maszynowców"
Przykrywamy pokrywka i wkładamy do zamrażalnika. Co 20- 30 minut wyjmujemy i porządnie mieszamy, żeby nie mieć kryształków wody w lodach. Powtarzamy tą czynność przez 3 godziny.
Smacznego!

RADA: Lody można trzymać miesiąc w zamrażalce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz