piątek, 6 grudnia 2013

Cieniutkie ciasteczka pierniczki

Cieniutkie i jeszcze trochę twardawe ciasteczka. Mimo to smakują cudownie. Włożyłam je do pudełka z jabłuszkiem, żeby zmiękły, ale chyba wcześniej znikną.  Uwielbiam je!!! Robi się je podobnie jak ludziki imbirowe, z syropem z buraków cukrowych. 


Składniki:
200g syropu z buraków
140 g cukru pudru
150 g masła
460 g mąki
40 g kakao
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta soli

Masło, cukier i syrop podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści. Odstawić na pół godziny, żeby masa wystygła.
Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajko i masę syropowo-maślaną i wymieszać, najlepiej za pomocą miksera z końcówkami do ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na ok. 3-4 mm,  podsypując lekko mąką i wycinać ciasteczka. Piec 8-10 minut w rozgrzanym do 175°C piekarniku.  Po upieczeniu zostawić na parę minut na blaszce.
Można też udekorować lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz