Składniki:
200 g mąki
125 g masła
60 g cukru brązowego
90 g syropu z buraków
1 jajko
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka sody oczyszczanej
Masło, cukier i syrop podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści. Odstawić na ok. 30 minut, żeby masa wystygła.
Mąkę, proszek do pieczenia, imbir, sodę wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajko i masę syropowo-maślaną i wymieszać, najlepiej za pomocą miksera z końcówkami do ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, podsypując lekko mąką i wycinać ludziki. Piec 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu zostawić na parę minut na blaszce.
Dekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz