poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kapuśniaczki

Pasują wspaniale do czerwonego barszczu, ale nie tylko. Są pyszne. Bardzo polecam.


Składniki na ciasto:
560 g mąki
220 ml letniego mleka
60 g roztopionego masła
2 jajka
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka oleju
ziarna do posypania (np. mak, kminek, sezam)

Pół mleka odlać do naczynia, dodać drożdże i cukier i wymieszać. Odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól wsypać do miski i wymieszać. Do mąki wlać drożdże, masło, resztę mleka i jajka i wyrobić ciasto (ok. 10 minut). Powinno być elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk. Jak jest za suche dodać troszkę letniej wody lub mleka. Jeśli jest klejące dodać mąki. Tak wyrobione ciasto włożyć do miski, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt ok. 50*30 cm. Przeciąć tak, żeby powstały 2 prostokąty 50*15 cm.


Na ciasto położyć farsz i zawinąć w rulon tak, że na dole ciasto się na siebie nakłada. Kroić po skosie ostrym nożem. (paski ok.3 cm)


Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odczekać 30 min.
Żółtko, 1 łyżkę mleka i oleju wymieszać i posmarować kapuśniaczki i posypać ziarnami. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Kapuśniaczki piec ok.20-22 minut (góra-dół), z termoobiegiem ok. 15-17 minut. Smacznego!
Składniki na farsz:
500 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
2 cebule
2 liście laurowe
masło do smażenia
sól
pieprz
Kapustę pociąć i ugotować w niewielkiej ilości wody. (ok.1 h) Odcedzić.
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać pieczarki i smażyć tak długo, aż wodę odparuje. Dodać ugotowaną kapustę i liście laurowe i smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ważne, żeby w farszu nie było wody, ale także, żeby nie był za suchy. Zanim damy na ciasto - farsz wystudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz