sobota, 28 grudnia 2013

Kluski śląskie

A może coś innego do drugiego dania. Nie tylko puree z ziemniaków.
Te kluski są bardzo łatwe do zrobienia. Trzeba tylko znać parę trików... Te zdradziła mi moja teściowa - rodowita Ślązaczka.


Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
ewentualnie mleko do kawy

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Odcedzić i zostawić odkryte na 5 minut, żeby odparowały. Następnie gorące jeszcze ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Włożyć do miski i wyrównać. Na powierzchni zrobić krzyż. 1/4 wyjąć, ale nie wyrzucać! Położyć jedynie na bok. W miejsce brakujących ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną tak, by powierzchnia mąki i 3/4 ziemniaków była równa. Dodać odstawione 1/4 ziemniaków i zagniatać ciasto. Najlepiej jak ziemniaki są jeszcze bardzo ciepłe. Uwaga na palce ;).  Jeśli ciasto jest za suche dodać odrobinkę mleka do kawy. Z wyrobionego ciasta formowac kluski.
Wodę w garnku posolić i zagotować. Wrzucać kluski śląskie. Gotować na małym ogniu. Woda ma tylko od czasu do czasu bulgotać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, jeszcze chwilę gotować. Kluski są dobre, jeśli po przekrojeniu mają jednolitą barwę. Odcedzić i podawać. Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz