piątek, 13 grudnia 2013

Domek z piernika

Postanowiłyśmy z moją córą upiec domek piernikowy czarownicy z "Jasia i Małgosi". Początkowo miał być pięknie udekorowany lukrem, fondantem, ale jak widziałam minkę mojej Pusi szybko postanowiłam zmienić plany. Udekorowałyśmy nasz domek smariesami i różnymi żelkami. Do świąt chyba nie do trzyma, bo Pusia się koło niego już kręci... :) Ale to nic. Lepiej go zjeść niż wyrzucić! 
Ściany zrobione są z tego samego ciasta co "Cieniutkie ciasteczka pierniczki", jako kleju użyłam "lukru na białku". Polecam! Zabawy i podjadania mnóstwo!
  

Składniki na ściany:
200g syropu z buraków
140 g cukru pudru
150 g masła
460 g mąki
40 g kakao
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta mielonych goździków
szczypta soli

Masło, cukier i syrop podgrzać w rondelku, aż cukier się rozpuści. Odstawić na ok. 30 minut, żeby masa wystygła.
Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, kakao, sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajko i masę syropowo-maślaną i wymieszać, najlepiej za pomocą miksera z końcówkami do ciasta. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na ok. 3-4 mm,  podsypując lekko mąką i wycinać elementy.
Ściany boczne czyli dwa prostokąty: 15*10 cm
Dwie ściany szczytowe : podstawa 14 cm, boki 10 cm, dachowe 11 cm,
Dach czyli 2 prostokąty: 20*13 cm
Dodatkowo można wyciąć drzwi, okna, komin. A jak ktoś chce to także choinki, płotki itp. Ciasta jest na tyle.
Piec 12 minut w rozgrzanym do 175°C piekarniku, czyli pieczemy odrobinkę dłużej, dzięki temu ciasto będzie twardsze i domek dłużej będzie się trzymał.


Składniki na klej:
1 białko
pół łyżeczki soku z cytryny
155 g cukru pudru

Do białka i soku dodawać cukier puder i mieszać trzepaczką kuchenną do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Gotowe!
Lukier można zafarbować na różne kolory. Jeśli używacie płynnych farbek trzeba dodać troszkę więcej cukru pudru.

Elementy domku skleić lukrem i dekorować według uznania.

Rada: Jeśli ktoś chce mieć szybki w swoim domku, to należy najzwyklejsze landrynki pokruszyć i poukładać w otwory okienne, jeszcze przed upieczeniem ciasta. Ciasto piec normalnie wg przepisu powyżej, choć są tam pokruszone landrynki.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz