poniedziałek, 30 grudnia 2013

Bezowe gniazdka

Znów bezy. Tym razem w kształcie gniazdek wypełnione bitą śmietaną. Oto trzy propozycje: z kawą, czekoladowe i z owocami: 
 
Składniki:

2 białka
125 cukru drobnego
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru
do wyboru:
likier kawowy i ziarenka kawy w czekoladzie
lub likier czekoladowy i rozpuszczona czekolada
lub owoce

Białka ubić za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce do białka i miksować dopóty, dopóki się nie rozpuści. Dopiero wtedy dodać kolejna łyżkę cukru i znowu miksować aż się rozpuści itd. Czynność ta trwa ok. 10 minut. Masa powinna być błyszcząca i gęsta.

Masę włożyć do rękawa cukierniczego z  końcówką w kształcie średniej gwiazdki  i wyciskać okrągłe gniazdka o średnicy 5 cm na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wsadzić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec (a raczej suszyć) przez ok. 30 minut. Piec wyłączyć, ale bezy zostawić w środku do wystygnięcia.

Śmietanę ubić z cukrem dodać odrobinę likieru kawowego i za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wcisnąć śmietanę do gniazdka. Udekorować ziarnkiem kawy w czekoladzie

lub dodać do bitej śmietany odrobinę likieru czekoladowego i za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wcisnąć śmietanę do gniazdka. Udekorować rozpuszczoną czekoladą

lub bitą śmietanę wcisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki do gniazdka i udekorować owocami.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz