czwartek, 19 grudnia 2013

Marcepanowe rożki

Te rożki marcepanowe bardzo lubię. Smakują na migdały, nie są super słodkie. Dokładnie takie jak powinny być. Polecam!


Składniki:
200 g masy marcepanowej
100 g obranych i zmielonych orzechów
2 łyżki soku z cytryny
1 białko (z dużego jajka)
70 g cukru pudru
80 g mąki
100 g płatków migdałowych
kuwertura mleczna

Masę marcepanową, zmielone migdały, sok z cytryny i białko dać do miski i wymieszać. Przez sitko przesiać cukier puder i mąkę i dodać do masy marcepanowo-migdałowej i wyrobić ciasto. (Moje było dosyć klejące.)
Płatki migdałowe dać do innej miski i lekko pognieść.
Z ciasta formować wałeczki o długości 7 cm i obtoczyć i płatkach migdałowych. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, żeby powstały rożki. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ostudzić. Końcówki rożków maczać w rozpuszczonej kuwerturze. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz