wtorek, 10 grudnia 2013

Placki ziemniaczane

Z sosem mięsnym, z cukrem, z musem jabłkowym, z serem żółtym... Co to wszystko łączy? Placki ziemniaczane. Chrupiące, sycące...

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia

Cebulę i ziemniaki obrać. Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić jajka, dodać mąki, posolić i popieprzyć. Dobrze wymieszać.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać. (Kiedy olej jest wystarczająco rozgrzany? Gdy do oleju włożymy łyżkę drewnianą i odchodzą od niej bąbelki.) Nakładać łyżką ciasto ziemniaczane na patelnię (ja daję 2 łyżki na 1 placek) i spłaszczyć placuszki. Piec na złoty kolor z obu stron. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta ziemniaczanego. Smacznego!

1 komentarz: