czwartek, 31 października 2013

Kolorowa sałatka

To jedna z moich ulubienic. Bardzo ją lubię. Pasuje znakomicie do grilla, ale nie tylko. Jest pełna smaków. Chrupiąca dzięki papryce, słodka dzięki kukurydzy, słona dzięki fecie... Szybko się ją robi, jest bardzo kolorowa i wspaniale smakuje. Czy trzeba czegoś więcej? 


Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
pół ogórka sałatkowego długiego lub 1 krótki
2 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 feta
pół pęczka pietruszki
1 opakowanie włoskiego sosu do sałatek (np. z Knorr)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
olej
woda

Z papryk usunąć pestki, z ogórka usunąć środek (ten z pestkami). Kukurydzę odcedzić, fasolę odcedzić i przelać wodą, żeby usunąć sos puszkowy.
Paprykę, ogórka, pomidora i fetę pokroić w kostkę, dodać fasolę i kukurydzę. Pietruszkę posiekać. Wymieszać.
Do kubka wlać 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, dodać sos włoski, musztardę, cytrynę i miód. Dobrze wymieszać. Polać sałatkę i wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz