Choć pogoda za oknem nie zachęca do zjedzenia lodów, ja polecam. Są pyyyyszne! Kremowe i pachnące wanilią.
Składniki:
4 żółtka
200 ml mleka
125 ml śmietany
70 g cukru drobnego
laska wanilii
Żółtka ubić z cukrem na gęstą masę. (Powinna być prawie biała i cukier rozpuszczony). Dodać płynną śmietanę i wymieszać dokładnie.
Mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do mleka. Mleko podgrzać i dodać masę jajeczno-śmietanową. Podgrzewać ok. 2 min. NIE ZAGOTOWAĆ! Ostudzić.
Dalej można postępować na 2 sposoby:
1. Dla tych co mają maszynę do lodów.
Wlewamy do maszyny i dalej postępujemy wg wskazówek producenta.
2. Dla "bez maszynowców"
Przykrywamy pokrywka i wkładamy do zamrażalnika. Co 20- 30 minut wyjmujemy i porządnie mieszamy, żeby nie mieć kryształków wody w lodach. Powtarzamy tą czynność przez 3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz