poniedziałek, 21 października 2013

Racuchy z jabłkami

Kupiliśmy piękne jabłuszka. Powstały z nimi chrupiące na zewnątrz i soczyste wewnątrz racuszki.

Składniki na ok. 10 sztuk:
200 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 średnie jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtko wymieszać z cukrem i solą. Dodać mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Odstawić na parę minut.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić w chude plastry. Dodać do ciasta.
Olej rozgrzać na patelni. Ciasto kłaść po 2 łyżki na 1 racuch i smażyć z obu stron.
Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz