wtorek, 29 października 2013

Bezowe duszki


Pozostały mi białka po jajkach, które użyłam do lodów i szkoda mi było je wyrzucić. Postanowiłam zrobić bezy. Są łatwe do zrobienia, trzeba jednak je dość długo suszyć, by były także w środku twarde.


Składniki:
3 białka
200 g cukru
1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier. (Najlepiej po łyżce i ubijać, aż się rozpuści i znowu dodać łyżkę cukru itd.) Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i krótko ubić.
Masę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką z dużą dziurką. (lub do worka i odciąć róg) i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 35 małych bez. Suszyć w podgrzanym do 80 stopni piekarniku 2-3 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy jeszcze 1 godzinę w środku, żeby wystygły.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz