środa, 22 stycznia 2014

Amerykańskie ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami włoskimi

Moja córka już od dawna męczyła mnie, żeby upiec ciasto marchewkowe. Wreszcie znalazłyśmy czas i ochotę i muszę powiedzieć, że ciasto wyszło bardzo dobre. Wilgotne, miękkie, marchewka właściwie niewyczuwalna. Polecam!
 

Składniki:
3/4 szklanki* oleju
3/4 szklanki mleka
2 szklanki startej marchewki (3-4 średnie marchewki)
1 szklanka pokrojonego w mała kostkę ananasa (świeżego lub z puszki)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 jajka

Składniki mokre: olej, marchew, ananas i jajka włożyć do miski i wymieszać.
Do innej miski wsypać składniki suche: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, orzechy i również wymieszać. Składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego do 180-200°C piekarnika i piec 45 minut. 
 
Po wystudzeniu ciasto można posmarować gęstą kwaśną śmietaną (120ml) wymieszaną z cukrem (2 łyżki) i sokiem z cytryny (1 łyżka). Udekorować orzechami włoskimi i posypać cynamonem. Smacznego!   

*szklanka = 240 ml.

Przepis z małymi modyfikacjami (m.in. mniej cukru i inna polewa)  pochodzi z tej strony http://www.chefkoch.de/rezepte/141531061019037/Amerikanischer-Moehrenkuchen-mit-Ananas-und-Walnuessen.html.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz