poniedziałek, 6 stycznia 2014

Smażone warzywa

To takie danie z resztek. Co mamy aktualnie w domu to dajemy do tego dania. Jeśli czegoś brakuje to nie szkodzi.
Podobne danie jadlam u Chinczyka. Polecam.


Składniki: dzisiaj :)
1 marchewka
1 mała cukinia
pół papryki czerwonej
3 pieczarki
trochę groszku mrożonego
kawałek pory
kawałek selera
brokuły może być też kalafior
3 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
olej

Marchew, seler, pieczarki i paprykę pokroić w cienkie paseczki. Por, cukinie pokroić w cienkie plasterki. Brokuły pociąć w małe różyczki.
Na patelnie dać olej i rozgrzać na dużym ogniu. Dodawać po kolei marchew i brokuł - smażyć 2 minuty, dodać do tego seler - smażyć 1 minutę , dodać por, cukinię, paprykę i pieczarki. Doprawić sosem sojowym i solą. Dodać groszek. Gdy w warzywach nie ma wody, wyłączyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę,  dodać do warzyw i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!

RADA:
Warzywa smażymy na dużym ogniu.
Smażenie zajmuje mniej czasu niż ugotowanie ryżu czyli mniej niż 20 minut.

2 komentarze: