niedziela, 12 stycznia 2014

Tureckie chlebki do kebaba

Smakują jak w Turcji. Do tego mięso, sałata i sos tsatsiki (koniecznie z miętą)... Musicie spróbować.



Składniki na 5 sztuk:
3-3,5 szklanki mąki typ 550
1\2 szklanki letniej wody
1\2 szklanki letniego mleka
25 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
25 g oleju
7 g drożdży instant
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
sezam do posypania

Wodę, mleko, masło i olej wymieszać w misce. Dodać drożdże, pół białka z jajka (żółtko zachować), sól i cukier. Wymieszać dobrze. Dodać mąkę i zagniatać parę minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie powinno się lepić do rąk. Jeśli się lepi dodać więcej mąki, jeśli jest za suche - letniej wody. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 5 części i rozwałkować na kółka o średnicy 15 cm. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Żółtko wymieszać z 3 łyżkami mleka, 1 łyżką oleju i posmarować chlebki. Wierzch posypać sezamem i czarnym sezamem (właściwie to czarny kminek).
Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez 15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz