piątek, 10 stycznia 2014

Szarlotka na orzechowym biszkopcie

Bardzo smaczne ciasto. Nie jest bardzo słodkie i wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują. Polecam!


Biszkopt orzechowy:
4 jajka
120 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Ubić. Następnie dodać orzechy i lekko wymieszać. (najlepiej łyżka) To samo zrobić z mąką. Przełożyć na tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stopniach 35-40 min.

Mus jabłkowy:
700 ml musu jabłkowego
żelatyna potrzebna na 500 ml płynu
Można kupić gotowy mus jabłkowy (700 ml) lub zrobić mus samemu. Do tego potrzeba ok. 800 g obranych i bez gniazd nasiennych jabłek. Pokroić je na kawałki i włożyć do rondla. Dodać 2 łyżki wody lub soku jabłkowego i dusić do czasu, aż jabłka się zaczną się rozgotowywać. Zmiksować blenderem na mus. Dodać żelatynę i odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Mus wyłożyć na wystudzony biszkopt i włożyć na parę godzin do lodówki. (Najlepiej na całą noc)

Śmietana:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru

Śmietanę z cukrem ubić i wyłożyć na ciasto. Udekorować tartą czekoladą.

Smacznego! :)

P.S. Przepis na tortownicę 26 cm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz