sobota, 4 stycznia 2014

Grissini z bazylią i czosnkiem

Kolejna wariacja grissini tym razem z ziołami, u mnie bazylia. Do tego dodam jeszcze czosnku, bo czosnek lubimy. :)

Składniki: (24 sztuki)
1 paczka suchych drożdży (7 g)
315 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 łyżeczka soli
60 ml oliwy z oliwek
30 g bazylii posiekanej
6 ząbków czosnku
2 łyżki soli gruboziarnistej

Drożdże, cukier wymieszać z wodą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut czyli do czasu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Mąkę i sól wsypać do miski. Wlać mieszankę drożdżową i oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest za suche dodać troszkę wody. Ciasto uformować w kulę i wyrabiać na posypanej lekko mąką stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie dodawać po troszku bazylię i czosnek, tak by składniki równomiernie rozmieściły się w cieście i dalej ugniatać. Wyrobione ciasto włożyć do miski lekko posypanej mąką, przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko ugnieść i podzielić na 24 równe części. Każdą część rolować na paluch o długości ok. 30 cm i średnicy 0,5 cm. Ułożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i posmarować leciutko wodą i posypać solą. Piec w rozgrzanym do 230 stopni piekarniku przez 15 minut.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Robiłam tylko z gruboziarnistą solą, musze spróbować z innymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robilam jeszcze z serem (przepis na blogu). A teraz czekam na wiosne i swieze ziola z ogrodka... Chce sprobowac z oregano. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się robią, bardzo jestem ciekawa efektu :)

    OdpowiedzUsuń