środa, 8 stycznia 2014

Płatki owsiane na mleku

A może zamiast kupnego musli coś zdrowego na śniadanie? Może owsiankę. Szczerze mówiąc jako dziecko rzadko jadałam owsiankę. Jedynie chyba na koloniach i nie smakowała mi szczególnie. Ale od pewnego czasu gotuję moją własną, gęstą, sycącą. Pycha!



Składniki (na 1 talerz):
40 g płatków owsianych
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
dodatkowo owoce

Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować jeszcze parę minut (w zależności od płatków). Przy gotowaniu owsianki należy pamiętać, żeby ją ciągle mieszać, bo składniki bardzo łatwo przywierają do dna. Podawać można samą owsiankę, albo można również dodać do niej owoce. Smacznego!

2 komentarze: