czwartek, 9 stycznia 2014

Sałatka Kisir

Ta sałatka do wspomnienie z urlopu. Ostra, z warzywami. Świetnie smakuje jako dodatek do mięsa grillowanego, albo po prostu zawinięta w listek sałaty.


Składniki:
1 szklanka bulgur (ewentualnie couscous)
niepełna szklanka wrzącej wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej (lub suszone płatki chili - ilość: wg upodobań)
1 nieduża cebula
15 cm ogórka sałatkowego
1 pomidor
1\3 papryki
2-3 łyżki soku z cytryny
mały pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, oregano, mięta (jak ktoś lubi)

Bulgur wsypać do miski i zalać wodą tak, żeby cała "kaszka" była mokra. Miskę przykryć pokrywką i odstawić na 10 minut.
W tym czasie cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i 1 minutę smażyć z cebulą.
Odkryć miskę z bulgur i dodać masę cebulowo-pomidorową. Dobrze wymieszać. Doprawić solą (1-2 łyżeczki), pieprzem, oregano (1\2 łyżeczki) i sokiem z cytryny. Odstawić do wystudzenia.
Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Pietruszkę i miętę posiekać. Całość dodać do wystudzonego bulgur i wymieszać. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz