środa, 28 maja 2014

Spagetti - frittata

Czyli zapiekanka z makaronem. W tym przypadku ze spagetti. Takie danie z resztek. Co mamy dajemy, ważne żeby było kolorowo! :)
 


Składniki:
30 g masła
120 g pieczarek pokrojonych w plastry
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
120 g szynki, pokrojonej w kostkę
80 g groszku mrożonego
5 jajek
200 ml śmietany lub mleka
100 g spagetti ugotowanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g sera
sól i pieprz

Masło roztopić na patelni, dodać pieczarki i podsmażyć. Dodać do tego paprykę i 1 minutę podsmażać. Następnie dodać szynkę i groszek. Wszystko chwilkę podsmażyć. Następnie zdjąć patelnie z ognia i masę trochę wystudzić.
Jajka, mleko (albo śmietanę) wymieszać porządnie. Dodać sól i pieprz do smaku.
Spagetti i pietruszkę wymieszać z masą pieczarkową. Przełożyć do naczenia żaroodpornego (u mnie w kształcie koła o średnicy 23 cm). Zalać masą mleczno-jajeczną i posypać serem. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut. Smacznego!

1 komentarz:

  1. ciekawy pomysł, lubię fritatty, a tej wersji z makaronem jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń