sobota, 24 maja 2014

Bakłażan z paryką

To też propozycja antipasto. Bakłażany i papryka marynowane w oliwie z oliwek z odrobiną cukru i czosnku. Polecam jako przystawkę np. do grilla.  
 

Składniki:
1 duża papryka czerwona
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do smarowania bakłażanów
szczypta cukru
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
Paprykę kroimy na pół. Wyjmujemy gniazdo nasienne. Układamy skórą go góry na blaszce i wkładamy do bardzo gorącego piekarnika na 8 minut. (Skórka papryki będzie miała bąble i robiła czarna). Można to również zrobić na grillu. :) Paprykę wyjmujemy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Jak będzie już w miarę chłodna, odzieramy ja ze skóry i kroimy w paski o grubości 1 cm.
 
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch oliwą. Wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy tak długo, aż będą rumiane. Wbracamy na drugą stronę, smarujemy oliwą i znów czekamy, aż się zarumienią.
 
Wystudzone bakłażamy mieszamy z papryką, czosnkiem, oliwą, cukrem i pietruszką. Przykrywamy, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby sie zamarynowały. Przed podaniem wyjąć wcześniej z lodówki, żeby warzywa były w temperaturze pokojowej. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz