Ta potrawa to też takie wspomnienie urlopu w Turcji. Przygotowywuję je chętnie jako przekąskę do grilla. Są chrupiące na zewnątrz, w środku słonawe dzięki fecie. Polecam!
Składniki:
12 trójkątów ciasta filo
200 g fety
2 jajka
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
odrobina oliwy z oliwek (do posmarowania cygar)
Fetę rozdrobnić przy pomocy widelca. Dodać 1 jajko i natkę pietruszki. Wymieszać na masę.
Pozostałe jajko roztrzepać w miseczce.
Na trójkąt ciasta filo nałożyć 2 łyżeczki masy. Boki posmarować jajkiem.
Następne zawijamy. Pierwszy obrót nie za ciasno, tak żeby zostało jeszcze trochę miejsca, inaczej rola "eksploduje".
Następnie zawijamy rogi do środka.
I rolujemy dalej. Tym razem zawijamy już ciasno.
Pycha!!! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuń