piątek, 16 maja 2014

Borek (tureckie cygara)

Ta potrawa to też takie wspomnienie urlopu w Turcji. Przygotowywuję je chętnie jako przekąskę do grilla. Są chrupiące na zewnątrz, w środku słonawe dzięki fecie. Polecam!
 

Składniki:
12 trójkątów ciasta filo
200 g fety
2 jajka
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
odrobina oliwy z oliwek (do posmarowania cygar)

Fetę rozdrobnić przy pomocy widelca. Dodać 1 jajko i natkę pietruszki. Wymieszać na masę.
Pozostałe jajko roztrzepać w miseczce.
Na trójkąt ciasta filo nałożyć 2 łyżeczki masy. Boki posmarować jajkiem.

 
Następne zawijamy. Pierwszy obrót nie za ciasno, tak żeby zostało jeszcze trochę miejsca, inaczej rola "eksploduje".
 
 
Następnie zawijamy rogi do środka.
 
 
I rolujemy dalej. Tym razem zawijamy już ciasno.
 
 
Rolę smarujemy z wierzchu lekko oliwą z oliwek.

 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku do zarumienienia. Ciasto powinno być chrupiące. Smacznego!


1 komentarz: