piątek, 30 maja 2014

Moussaka

Pierwszy raz moussakę jadłam 13 lat temu, w Grecji. Na wakacjach z przyjaciółmi. Nie były to jakieś luksusowe wakacje. Raczej wyjazd paczki znajomych. Moussakę spróbowałam w miasteczku Olimpiaki Akti. Był tam taki mały hotelik koło plaży, mieli też stołówkę. I muszę powiedzieć, to danie nie przypadło mi wtedy do gustu. Było jakieś takie nijakie. Z jakąś przyprawą, której nie mogłam zidentyfikować. Dopiero po tylu latach postanowiłam sama ugotować moussakę. Przepis pochodzi z ulubionej ostatnio przeze mnie książki "1001 Rezepte". I jak smakowała? Lepiej, zdecydowanie lepiej!
 


Składniki: (na 6 osób)
1,5 kg bakłażanów, pokrojonych w plastry o grubości 5 mm
125 ml oliwy z oliwek
2 cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
750 g mięsa mielonego, wołowego
2 duże dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę
2 łyżki przecieru pomidorowego
125 ml białego wina
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Bakłażany posolić i odstawić na 30 minut. Bakłażan puści sok, który należy wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebule i zeszklić. Następnie dodać czosnek, ziele angielskie i cynamon i smażyć 30 sekund. Dalej dodać mięso mielone i mieszać, żeby nie powstały duże grudki mięsa. Smażyć 5 minut. Po tym czasie dodać pomidory, przecier i wino i dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut (do czasu, aż woda wyparuje). Na końcu dodać natkę pietruszki, posolić i popieprzyć do smaku.

Składniki na sos serowy:
60 g masła
60 g mąki
625 ml mleka
szczypta zmielonej gałki muszkatałowej
40 g  startego parmezanu
2 jajka, lekko roztrzepane

Roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać ok. 1 minuty ( do czasu, aż masa będzie się pienić). Zdjąć z palnika i powoli dodawać mleko i gałkę muszkatałową, ciągle mieszając. Następnie podgrzać ponownie ciągle mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Ogień zmniejszyć i gotować jeszcze 2 minuty. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Następnie dodać 1 łyżkę sera. Jajka dodać dopiero tuż przed polaniem zapiekanki.

Wykonanie:
Formę żaroodporną o wymiarach 25*30 cm wyłożyć bakłażanami (1/3 całej ilości bakłażanów). Na bakłażany wylać połowę sosu mięsnego. Następne położyć znów warstwę bakłażanów (1/3 całej ilości bakłażanów). Polać resztę sosu mięsnego i rozłożyć resztę bakłażanów. Teraz bakłażany polać sosem serowym i posypać resztą sera. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i przed dzieleniem na porcje 10 minut poczekać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz