piątek, 21 lutego 2014

Rote Grütze

Rote Grütze to rodzaj kiślu z owocami. W Niemczech można go kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.  Są różne rodzaje Grütze: rote czyli z czerwonymi owocami (maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki), grüne czyli z zielonymi (agrest, kiwi) i gelbe z żółtymi owocami (ananas, mango, banan, kiwi żółte).   A do czego jest używany? Na przykład jako dodatek do sosu waniliowego lub mleka. Ja najbardziej lubię go podgrzać i polać nim lody waniliowe. Polecam!  
 
Składniki:
500 g owoców czerwonych (świeżych lub mrożonych)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody

Do rondelka włożyć owoce i cukier i podgrzać. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i zagotować. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz