Wypróbowałam już wiele przepisów na muffiny i muszę powiedzieć te są najlepsze. Nie tylko po upieczeniu, ale także też parę dni póżniej. Piekłam je również do przedszkola mojej córki i tam także bardzo smakowały.
Można zrobić jasne lub kakaowe. Polecam!
Składniki (ok.15 sztuk):
300 g mąki
40 g mąki do muffin jasnych lub 40 g kakao do muffin kakaowych
180 g cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
375 ml maślanki
2 jajka
150 rozpuszczonego i ostudzonego masła
Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wsypać do miski i wymieszać.
Do innego naczynia wlać maślankę i jajka i dokładnie roztrzepać. Dodać do składników suchych. Dolać rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszać metalową rózgą.
Ciasto równomiernie rozdzielić do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez 20-25 minut. Pozostawić parę minut w formie, następnie wystudzić na kratce. Smacznego!!
Ale super wyglądają :) Trzeba zrobić!
OdpowiedzUsuńWidać, że są mięciutkie i wilgotne :) Pycha! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNapewno 4 łyżeczki proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńTak, 4 lyzeczki.
Usuń