Składniki:
3 jajka
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
spora garść kolorowej posypki
Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać posypkę i lekko wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm. Piec w rozgrzanym do 160-180°C piekarniku przez 30-40 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Wystudzić.
Składniki na krem:
200 ml zimnej śmietany kremówki
250 g zimnego mascarpone
1,5 łyżki cukru waniliowego
Składniki włożyć do miski i ubić na sztywną masę. Podzielić na 4 części.
Składniki ponadto:
marmolada truskawkowa
posypka czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 cześci. Pierwszy blat posmarować lekko marmoladą i 1 częścią kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować drugą częścią kremu. Położyć trzeci blat. Tort posmarować resztą kremu. Górę tortu posypujemy posypką czekoladową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz