piątek, 21 marca 2014

Chleb na zakwasie żytnim

Mój ulubiony. Z chrupiącą skórką, a w środku wilgotny. Smakuje jak typowy poski chleb. Pyszny. I co najlepsze - równie dobry na drugi czy trzeci dzień. Polecam!


Składniki:
200 g zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej
25 g płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka suchych drożdży
250 ml letniej wody


Wszystkie składniki włożyć do miski i za pomocą miksera z końcówkami w kształcie haków, wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, więc nie polecam wyrabiania ręcznego. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 40 minutach złożyć chleb. (Jak składać chleb, możecie zobaczyć tutaj. Nasze ciasto jednak nie jest takie rzadkie). Znowu włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto składamy jeszcze 3 razy co 40 minut. Po ostatnim czwartym składaniu formujemy nasz bochenek. Ja go rozciągam do rozmiarów mojego koszka, w którym mój chleb wyrasta. Wcześniej posypuje koszyk wewnątrz mąką. Przykrywam ściereczką i kładę w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 260°C (razem z blachą, na której będzie pieczony chleb). Chleb wykładamy ostrożnie z koszyka i wycieramy nadmiar mąki. Kładziemy na gorącą blachę. (Ta strona, która koszyku była na górze, teraz jest na dole). Wkładamy do piekarnika blachę z chlebem, pod blachę dajemy naczynko żaroodporne z wrzącą wodą. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 230°C i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!
 

2 komentarze: