niedziela, 23 marca 2014

Tort czekoladowo-malinowy

Połączenie kakao i malin to jest to!!! Bardzo dobre ciasto. Nie jest bardzo słodkie, za to orzeźwiające dzięki malinom i bardzo ładnie wygląda. 
 
 
Składniki na ciasto:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu dodać kakao i  delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w rozgrzanym do 160-180°C piekarniku przez 30-40 minut. ( do tzw. suchego patyczka) Wystudzić.
 
Składniki na krem:
frużelina (z 500 g malin)
500 g zimnego serka mascarpone
 
Mascarpone i frużelinę włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Krem podzielić na 4 części.
 
Wykonanie tortu:
Jeśli wyszedł wam biszkopt z górką, to odcinamy tą górkę. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 cześci. Pierwszy blat posmarować 1 częścią kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować drugą częścią kremu. Położyć trzeci blat. Tort posmarować resztą kremu. Jeśli mieliśmy górkę to kruszymy ją i okruchami ozdabiamy boki tortu. schłodzić. Górę tortu można ozdobić owocami np. maliny, borówki, jagody.... Smacznego!  
 


1 komentarz: