poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Tiramisu

Łatwy i smaczny włoski deser. To najlepsze tiramisu jakie jadłam. Zrobiałam je do popołudniowej kawki z sąsiadami. Niestety nie mam zdjęcia, jak wygląda w przekroju, bo zniknęło w oka mgnieniu. Gorąco polecam! Przepis z książki "1001 Rezepte". 
 


Składniki:
500 ml mocnej kawy wystudzonej
60 ml masali
2 jajka (wcześniej sparzyć)
60 g cukru
375 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
20 sztuk podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki kakao (do posypania)

Kawę i masalę wlać do niedużego podłużnego naczynia (takiego, żeby póżniej dobrze było moczyć biszkopty) i odstawić na bok.
Żółtka i 50 g cukru dać do miski i ucierać mikserem ok. 3 minuty tak, że masa będzie gęsta i jasna. Dodać mascarpone i wymieszać. Krótko, tylko do połączenia składników.
W innej misce ubić śmietanę z resztą cukru (10 g) i połączyć z masą mascarpone.
W następnej misce ubić białka na sztywno i dodać do masy śmietanowo - mascarpone.
Przygotować naczynie szklane, w którym będzie nasze tiramisu.
Połowę biszkoptów zanurzać pojedynczo w kawie, odwracać i układać na dnie naczynia szklanego. Na biszkopty nałożyć połowę kremu. Resztę biszkoptów znów zanurzać w kawie i układać na kremie. Na wierzch położyć masę i wyrównać. Włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Przed podaniem posypać kakao.  Smacznego!

1 komentarz: