To przepis na jajka faszerowane mojej przyjaciółki - Ani. Robione były na każdą imprezę. Polecam na święta jako alternatywę do zwykłych jaj gotowanych. Smakują wspaniale!
Składniki:
5 jajek
200 g pieczarek
2-3 łyżki tartego żółtego sera
łyżka majonezu
łyżka masła
po łyżeczce posiekanego szczypiorku, pietruszki, koperku
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, przepołowić i wyjąć żółtka.
Pieczarki obrać i oczyścić. Pokroić w drobną kosteczkę. Patelnie rozgrzać, rozpuścić masło i dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki będą miękkie. (Mogą się lekko zarumienić.) Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Żółtka włożyć do miseczki i rozgnieść porządnie widelcem. Dodać pieczarki, ser, zioła i majonez. Wymieszać tak, żeby powstała gęsta masa. (Jeśli masa nie będzie się trzymać razem, dodać jeszcze majonezu). Doprawić solą i pieprzem i nakładać na białka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz