środa, 2 kwietnia 2014

Spagetti carbonara

Wiele osób robi spagetti carbonara i każdy ma swój sposób na tą potrawę. Ja robię je tradycyjnie, z parmezanem, jajkami. Bez śmietany i innych udoskonaleń. Proste, smaczne i szybkie danie.
 

Składniki:
300 g makaronu spagetti
100 g boczku
3 jajka
80 g parmezanu
1 średnia cebula
pietruszka

Obraną cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie dajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy. Pod koniec dodajemy cebulę, żeby się zeszkliła.
Do innego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je porządnie. Dodajemy starty na drobnej tarce parmezan, posiekaną drobniutko pietruszkę i mieszamy.
Makaron gotujemy. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. Dajemy gorący makaron do garnka, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i zalewamy masą serowo-jajaczną. Mieszamy, aż ser sie rozpuści. (W razie potrzeby lekko podgrzać) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz