środa, 4 czerwca 2014

Mini - ślimaczki drożdżowe z rodzynkami

Składniki:
340 g mąki pszennej
5 g drożdży suchych
175 ml letniego mleka
1 jajko
40 g roztopionego, ale niegorącego masła
35 g cukru
szczypta soli

Ponadto:
cukier
rodzynki
roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto (ok. 10-15 minut) Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i może się trochę kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie zwięszyć objętość dwukrotnie.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części cienko rozwałkować (prostokąt 20 cm na 35 cm). Ciasto posypujemy cukrem i rodzynkami, zostawiając 1,5 cm wzdłuż dłuższgo boku bez nadzienia. Zwijamy w rulon tak, że mamy rolę o długośco 35 cm.  Kroimy paseczki o grubości 2-3 cm. Układamy na blaszkę wzłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz