piątek, 6 czerwca 2014

Biszkopt

Przepis na zwykły biszkopt. Równiutki, idealny jako podstawa do tortów.  
 


Składniki (na tortownicę 26 cm):
6 jajka
1 szklanka (240 ml) mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
2/3 szklanki cukru

Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Papier nasmarować tłuszczem.
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując dodać powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia składników. Przesianą mąkę (z proszkiem do pieczenia) wsypać do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy i wyrównać.
Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku (u mnie ustawienie góra-dół) przez 30-40 minut. (lub do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. (Ja wyciągam jeszcze ciepły z formy i kładę "do góry nogami" na bawełnianą ściereczkę.) Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz